14. nov 2022
Guide: Begravelsestraditioner- og ritualer
Ved dødsfald står mange pårørende og efterladte i den situation, at de skal forholde sig til, hvordan afskeden med afdøde skal foregå. Her er typisk tale om, at der skal arrangeres en begravelse/bisættelse. En sådan situation kan være både svær og ubehagelig, men kan samtidigt også virke smuk og rørende. Det afhænger alt sammen af omstændighederne og den måde, som begravelsen finder sted på. Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der er det rette at gøre, hvad kutymen er, samt hvilke traditioner, som skal holdes i hævd i forbindelse hermed. Nogle har måske slet ikke været til en begravelse før, hvorfor det af naturlige årsager føles meget fremmed og ukendt. Begravelsestraditioner- og ritualer er derfor ikke noget, som man er bekendt med. For andre er det måske noget, som man bevidst undgår, hvorfor traditionerne ikke er noget, der florerer i ens bevidsthed. Vi har i den forbindelse lavet en guide til, hvad der er værd at være opmærksom på, når man skal arrangere en begravelse/bisættelse. Her kommer en række beskrivelser af de mest almene og udbredte begravelsestraditioner- og ritualer.
Hvordan forløber en begravelse?
Der er mange forskellige ting, som man med fordel bør kende til, hvis man skal arrangere en begravelse. Dette gælder ikke mindst de mest almindelige traditioner, som skal overholdes. Du får her en liste over nogle af de mest gængse ritualer:
Udsyngning, afhentning og følge
- Når afdøde dør i f.eks. hjemmet eller på et hospice bliver vedkommende ofte afhentet af bedemanden. Det er i den forbindelse kutyme at synge et par salmer, mens afdøde køres ud. Dette kan være sange, som vedkommende havde et specielt forhold til etc.… Der er desuden også tradition for, at man kan følge afdøde i bil, hvis man danner et ligtog efter bedemanden.
Kapel eller kirke
- Selve begravelsen/bisættelsen foregår oftest i et kapel eller i en kirke. Ceremonien afholdes typisk af en præst, som giver en prædiken og i den forbindelse siger nogle ord om afdøde og dennes liv. Her kan man tage den sidste afsked med afdøde inden vedkommende køres væk i rustvognen eller bæres til graven.
Efter ceremonien
- Når ceremonien er overstået, bæres kisten ud til graven eller rustvognen. Dette gøres ofte af udvalgte pårørende, som i visse tilfælde kan få hjælp af graveren el.lign...
Kremering, begravelsen og jordpåkastelse
- Hvis afdøde skal brændes køres kisten til kremering af bedemanden i rustvognen efter bisættelsen. I dette tilfælde foregår jordpåkastelsen inde i selve kirken. Hvis afdøde skal begraves, bæres kisten ud til graven, hvor den nedsænkes. Herefter udføres jordpåkastelsen.
Flagregler og påklædning
- Der flages på halv ved dødsfald både før og under en begravelse/bisættelse. Efter endt ceremoni flages der på hel igen. Hvad angår påklædning findes der ingen formelle krav eller regler, men det er dog kutyme, at man ærer afdøde og dennes pårørende ved at klæde sig pænt og respektabelt i mørke/sorte farver. På den måde vises der udtryk for sorg.
Gravsted/askespredning
- For det meste stedes folk til hvile på en kirkegård, hvor man vælger mellem forskellige typer af gravpladser. Det kan f.eks. være et familiegravsted, en plænepladegrav eller en fællesgrav blandt ukendte. Hertil kommer der nogle udgifter i forbindelse med nedsættelse/gravning, vedligeholdelse og brugsret. Ved kremering er det også en mulighed at få asken spredt ud et særligt sted som f.eks. havet, men dette kræver dog en særlig tilladelse.
Kondolence
- Når man kondolerer, vises der respekt og medfølelse til afdødes pårørende. Dette kan gøres på mange forskellige måder, men finder ofte sted ved, at man fysisk er til stede og kan overbringe sin kondolence via en personlig hilsen, eller at man sender en besked via brev eller kort, som ofte akkompagneres af en blomsterkrans- eller buket. Dette kan man gøre, hvad end ens forhold til afdøde var, og om man er inviteret til ceremonien eller ej. Det er dog kutyme, at de nærmeste pårørendes blomsterkrans ligger på eller er tættest på kisten.
Flere begravelsestraditioner
Der er som sagt ikke noget specifikt regelsæt, der determinerer, hvad der nøjagtigt skal ske. Vi har dog en række gode råd til, hvad der er tradition for. Dette gælder ikke mindst i forbindelse med de mere bløde ritualer, som f.eks. kan dreje sig om mere borgerlige ting såsom valg af blomster, mad og gravøl, farver, musik osv… Dette er alt sammen valgfrit, men det er dog en uskreven regel, at det tilpasses efter afdødes og de pårørendes ønsker. Et traditionelt valg kan i denne sammenhæng tage udgangspunkt i rosebuketter, sorte/mørke farver, nogle traditionelle salmer valgt af kirken samt nogle specielt udvalgte salmer/sange med særlig relation til afdøde og de pårørende. Der kan også vælges mere personlige løsninger såsom mere moderne musik, der spilles ved udbæring af kisten el.lign… Der er med andre ord mange traditioner, som kan tilpasses efter individuelle ønsker og behov.