3. maj 2023

Skoven som gravsted

Del på:

Det sidste hvilested kan være i den danske skov

Når nogen går bort, træder en del tradition frem i lyset, hvad angår at tage afsked med afdøde. Det er traditioner som begravelse, mindehøjtideligheder, gravstene, kirke, mørk påklædning, læsning af afdødes sidste vilje og så videre. Det er med andre ord traditioner, der sikrer de pårørende en gennemskuelig proces, hvor praktikaliteterne fylder så lidt som muligt. Langt de fleste efterladte ønsker naturligvis også, at begravelsen på bedst mulig vis foregår i afdødes ånd, og der er derfor over de seneste år blevet introduceret en ny begravelsestradition, der har skoven som sit udgangspunkt. I dette indlæg kan du læse mere om, hvad en skovbegravelse er, hvordan det foregår, og hvad det koster, så du kan have dette i overvejelserne, når du en dag skulle få brug for det.

 

Skovbegravelse: Skoven som gravsted

Det er ikke sikkert, at du før har hørt om en skovbegravelse på trods af, at der findes lokationer til dette formål over hele landet. En skovbegravelse er – som navnet antyder – muligheden for at finde sin sidste hvile i skoven ved et skovgravsted, som de efterladte (eller du på forhånd) selv vælger. Der er tale om urnegravsteder, der etableres ved et træ på den valgte skovbegravelsesplads. Her kan I som familie også vælge et familietræ, ligesom man kender familiegravsteder fra kirkegården. Der findes skovbegravelsespladser over hele landet i smukke skove som fx Clausholm skov, Havnø skov, Rathlousdal skov og Stensballegaard skov. En skovbegravelse er med andre ord muligheden for at gå til hvile et naturligt, enkelt og personligt sted, der er pasningsfrit, og som ikke er kirkeligt indviet. I forbindelse med en skovbegravelse kan I selv stå for de sidste ord, men I kan også få den lokale skovfoged til at stå for dette, hvis I ønsker det.

 

Sådan foregår en skovbegravelse

Hvis I har oplevet et dødsfald i familien, eller I ønsker at besøge en skovbegravelsesplads for at mærke efter, kan I frit gøre dette, da skovene er offentligt tilgængelige. I kan også booke en personlig fremvisning på den valgte skovbegravelsesplads, hvor I kan lære mere om dette specielle hvilested og få hjælp til at vælge det rette sted. I vil typisk kunne reservere en begravelsesplads for 1000 kr. pr. urne, som vil blive fratrukket prisen, når gravstedet erhverves. Det er forskelligt fra skovbegravelsesplads til skovbegravelsesplads, hvad erhvervelsen koster. I vil herefter aftale med den lokale ansvarshavende, hvem der skal gå med urnen, og hvornår begravelsen skal finde sted.

I må gerne lægge en neutral mindeplade ved gravstedet, men ikke nogen større gravsten. Herefter vil pladsen til jeres kære være fredet i 10 år, og I vil kunne forlænge fredning, hvis I ønsker dette.  

Det er vigtigt, at man husker på, at skoven forbliver et offentligt sted, hvorfor skovbegravelsespladser også kun bærer neutrale mindeplader, så skoven fortsat kan fremstå så naturlig som mulig. Ved skovbegravelsesplader vil I have mulighed for at holde jeres mindehøjtidelighed ude i skoven, hvis dette ønskes. Besøg nogen af de smukke danske skove og mærk, om det er det rette sted for dig eller en kær, du måtte tage afsked med.